Monday, November 16, 2009

kata-kata orang ramai

assalamualaikum,


sedikit hiburan untuk mata

;)

orang kata buat baik dibalas baik,buat jahat jangan sekali.kalau banyak kebaikan dalam kehidupan korang.alhamdulillah.kalau tak,check balik bebeh.;).orang kata kalau buat baik tapi korang tak rasa dapat balasan yang baik.orang kata mungkin itu ujian daripada-NYA.orang kata kalo buat baik selalunya dipandang baik.tapi orang kata juga kalau buat baik tak ikhlas akan dipandang hina.ramai orang setuju.tetapi lagi,orang ada kata kalau orang tu betul2 buat baik,seikhlas hati.namun masih ada yang pandang serong kepadanya,itu masalah dia lah.masalah si pemerhati itu.atau mungkin si pembuat kebaikan itu selama ini hanya keburukan sahaja dia buat.mungkin jadi faktor juga.orang kata juga kalau nak exam jangan belajar last minit.orang kata susah la nak jawab sebab tak sempat study.tapi ramai je orang yang study last minit dah berjaya.sebab dia memang pandai.orang selalu tanya kenapa ada yang pandai ada yang tak,sedangkan manusia itu sama,orang lain jawab itu atas usaha.pemakanan.persekitaran.orang kata itu semua faktor pemangkin daya pemikiran.betul apa yang orang kata.orang kata sekarang ramai remaja sudah tak pentingkan agama,tak meletakkan agama sebagai tunjang pemikiran.tak berfikir berteraskan agama.mungkin betul apa orang kata.tapi tak patut orang kata remaja sahaja.ramai orang kata yang melayan perempuan di pub2 itu golongan 40-an.mungkin sebab orang ramai kata kehidupan bermula pada usia 40.mungkin apa orang kata itu betul.tapi kenapa di permulaan kehidupan itu perlu berada di pub?itu pertanyaan orang.manusia.itu mudah lupa.mudah lalai.orang kata.

apa pun orang kata,mereka cuma kata.ambil pengajaran yang mana baik.tinggalkan yang buruk.pekakkan telinga untuk yang merasa diri mereka sahaja yang betul.orang kata mereka sudah rasa diri mereka bagus.biarlah mereka kata.orang kata mujahid kalau kita berjihad melawan nafsu.orang kata jangan pandang rendah nafsu itu.orang kata lagi nafsu itu sedegil2 makhluk.dibakar di neraka beribu2 tahun.masih boleh degil.di baka lagi.dan masih degil.ramai orang kata,kalau manusia macam kita,titik lilin pun dah mengaku kalah.orang selalu tanya macam mana nak menang lawan nafsu?.orang ramai jawab.kuatkan iman.istiqamah.dan orang kata selalukan lah lemahkan nafsu.orang tanya lagi apa yang boleh lemahkan nafsu?orang ramai jawab.sewaktu menziarahi orang mati nafsu itu lemah.berpuasa itu nafsu jadi lemah.berseorangan di malam hari itu nafsu itu lemah.mungkin betul apa orang kata.jadi ramai yang patut cuba.disamping peningkatan iman itu juga perlu.itu orang kata.aku malas nak komen apape.

p/s photo taken in my univ.critics are always welcome bebeh~;)


Photobucket

2 comments:

AmeD said...

best dow bace post ni..
ahahah~!
thumbs up~!

adzuan aziz said...

haha.aku mengarut je tu med.;P